PARIZ (PARIS)

Eiffel Tower


Jedan od gradova koji sam odavno želio posjetiti i to sam uspio 2018 godine (10.08 - 13.08), desetak dana prije puta u Škotsku.

PRVI DAN

S aerodroma "Charles De Gaulle" smo uzeli vlak, presjeli u metro i došli do našeg hotela "Little Palace Hotela". Hotel je bio u lijepom djelu grada (iz sobe pogled na lijepi mali park ispred hotela), 100 m od hotela nalazi se "Musée des Arts et Métiers", a sa druge strane hotela nalazi se "Porte Saint-Martin". Od hotela smo pješke mogli lako da dođemo do mnogih znamenitosti u gradu, također  podzemna se nalazila tik do hotela. Poslije čekiranja i malo odmora krenuli smo u prvi obilazak Pariza. Portir hotela nas je uputio kako da dođemo pješke do katedrale "Notre-Dame" koja je bila prvo odredište. Prvo smo sjeli u jedan obližnji cafe bar i popili kavu (da osjetimo Pariz na taj način). Poslije uživanja u kavi došli smo do "Porte Saint-Martin", onda dalje se zaputili prema trgu "Place de la République". To je jedan prostrani trg gdje smo vidjeli djecu na skejtovima i mnogo ljudi sjedi i šeću se okolo. Od trga dalje smo išli Pariškim uličicama do poznatih mostova na "rijeci Seine", dalje smo išli uzduž rijeke prema "Notre-Dame". Na putu prema katedrali zaustavili smo se u jednom restoranu na ručku. Nakon lijepog ručka došli smo do katedrale "Notre-Dame" (sretan sam što sam je vidio prije nego što se desila havarija). Katedrala i okolina je zaista lijepa, ulaz u katedralu je bio besplatan, samo se plaćalo penjanje na vrh katedrale. Poslije katedrale smo se zaputili prema "Sainte-Chapelle", ali je nismo posjetili iznutra (ne mogu se sada sjetiti razloga). Dalje smo došli do trga "Place de la Bastille", poslije kojega smo došli do jednog lijepog parka u kome se nalazi "Saint-Jacques Tower", dalje došli smo do jedne lijepe crkve "Paroisse Saint-Paul Saint-Louis", a dalje od crkve do još jednog prekrasnog parka "Place des Vosges", poslije kojega smo opet došli do trga "Place de la Bastille", nakon kojeg smo se podzemnom vratili do trga Republike, odakle smo preko "Cirque d'Hiver" vratili do našeg hotel. Taj prvi dan osjetili smo onaj pravi Pariz, ne samo poznate znamenitosti, nego i te male ulice, parkove i razne druge građevine u njemu.

katedrala Notre-Dame
Porte Saint-Martin
Place de la Republique


DRUGI DAN

Drugog dana smo išli u "Versailles", gradić u predgrađu Pariza u kojem se nalaz prekrasna palača "Château de Versailles". Išli smo sa jednom turističkom agencijom, koju smo bukirali dan prije. To vam je najbolja opcija da brže uđete u plaču, jer smo ušli na drugi ulaz, a velika većina je čekala u dugoj koloni na glavnom ulazu, posebno nije ugodno ako čekate na suncu u ljetnim danima. Sa turističkim vodičem smo obišli unutrašnjost palače, a poslije smo sami šetali parkovima palače. Do polaska našeg autobusa imali smo još dosta vremena da obiđete i sam grad VersaillesRano u jutro smo smo podzemnom došli u blizini Louvrea, gdje se nalazila naša turistička agencija, odakle smo sa njihovim busom i vodičem otišli u Versailles, do kojeg nam je trebalo oko 40 minuta. Palača u Versailles je nešto stvarno veličanstveno iznutra i izvana, a posebno su veličanstveni parkovi oko palače. To mi je jedan od najljepših palača i dvoraca koje sam obišao do sada. Poslije obilaska palače i parkova, otišli smo prošetati kroz grad, gradić je stvarno lijep sa mnogo lijepih ulica, građevina i parkova. Poslije povratka u Pariz vratili smo se u naš hotel, nakon kraćeg odmora otišli smo na večeru u jedan restoran u blizini trga Republike. Šetajući prije i poslije večere upoznali smo i osjetili tu noćnu vibru Pariza, grad izgleda živo i lijepo noću.

Palace of Versailles

jedna od sala u palači

pogled na palaču iz parka

park od palače

TREĆI DAN

Treći dan smo odredili za obilazak tih najvećih atrakcija Pariza "Eiffel Tower", "Arc de Triomphe" i druge u blizini. Prvo smo podzemnom otišli do "Eiffel Tower" (nismo bukirali kartu), pa smo poslije obilaska prednjeg dijela tornja čekali u dužem redu, da bi kupili karte, ali na sreću ne predugo (nekih pola sata). Moj savjet, bolje je da prije bukirate kartu. jer nekada znaju biti prevelike gužve. Na toranj smo se popeli liftom, pogled s tornja je lijep i možete vidjeti veliki dio Pariza, ali ja više volim okolinu oko tornja te vodoskoke i vrtove sa šetnicom. Toranj izgleda veličanstveno (pogotovo noću). Poslije tornja smo podzemnom došli do "Arc de Triomphe" (nismo bukirali kartu), nismo dugo čekali u redu za karte, isto savjet, bolje je bukirati kartu, jer znaju biti duža čekanja za to. "Arc de Triomphe" se nalazi na trgu "Place de Gaulle" odakle se pruža lijep pogled na avenije "Champs-Élysées" i prema "Eiffel Tower". Poslije toga smo hodali famoznom ulicom "Champs-Élysées", koja se proteže od "Arc de Triomphe" do "Place de la Concorde" i jednu je od najširih ulicu na svijetu s ukupno 8 traka, dugačka gotovo dva kilometra. Ulica je puna raznih šopova velikih brendova i raznovrsnih restorana. Restorani su većinom skupi, ali možete naći neki koji ima prihvatljive cijene (ovisno na kojem dijelu ulice se nalazili), a ako vam se čini preskupo prošetajte tom velikom šetnicom jer je stvarno lijep ugođaj. Mi smo ručali u jednom Talijanskom restoranu gdje su cijene bile OK. Pri kraju Champs-Élysées ulice, došli smo do velikog parka "Jardin des Abords du Petit Palais" u kojem su smještena dva muzeja "Grand Palais i Petit Palais", a dalje hodajući kroz park prema rijeci Seine, došli smo do jednog od najljepših mostova u Pariz "Pont Alexandre III". Prelazeći most stići ćete do avenije "Maršala Gallienija", koja vodi do "Place des Invalides" (sada je vojni muzej), crkvu Sv. Louis i kupolu s Napoleonovom grobnicom. Mi smo ostali na drugoj strani mosta i krenuli prema trgu "Place de la Concorde", gdje se nalaze "Fontaine des Mers" i "Luxor Obelisk". Poslije toga prošli smo veliku kapiju i ušli u veliki park "Tuileries Garden" koji se proteže sve do muzeja Louvre. Bio sam oduševljen veličinom i ljepotom parka u kojem možete vidjeti mnogo stvari. Na početku će vas dočekati jedna fontana i do kraja druga a na kraju ćete proći kroz "Carrousel Arc de Triomphe" i doći do muzeja Louvre. Kad smo došli do muzeja bilo je kasno, pa tako nismo ulazili u muzej, nego smo smo razgledali okolinu muzeja. Taj treći dan smo najviše prehodali od svih dana u Parizu, ali vrijedilo je svakog koraka kojeg smo napravili, jer smo doživjeli i taj lijepi dio Pariza.

Eiffel Tower
Arc de Triomphe
Champs-Elysees
Louvre Museum

ČETVRTI DAN

Četvrti (zadnji) dan smo rezervirali za posjetu "Montmartre", brdo s kojeg se pruža lijepi pogled na cijeli grad. Došli smo podzemnom do podnožja brda i polako šetajući kroz uličice pune suvenirnica i drugih šopova, došli smo u podnožje brda, gdje se na vrhu ističe lijepa crkva "Sacré Coeur", do koje možete doći stepenicama. Kada se popnete do platoa crkve, pruža se lijepi pogled na veći dio Pariza. Unutrašnjost crkve je lijepa kao mnoge stare crkve i građevine, a idući ulicom iza crve dolazimo do poznate četvrti "Place du Tertre", gdje ima dosta raznovrsnih restorana. U toj četvrti nalaze se mnogi umjetnici koji nude za novac svoje razne slike, a također će za kratko vrijeme nacrtati vaš portret, na bilo koji način (impresivno). Poslije obilaska Montmartre vratili smo istim putem do dna brda i polako pješke išli prema ulici, gdje se nalazi poznata dvorana "Moulin Rouge", malo smo prošetali okolo, pa smo podzemnom zaputili do poznate robne kuće "Galeries Lafayette". Poslije obilaska robne kuće, podzemnom smo se vratili do našeg hotela, jer smo se morali spremiti za aerodrom i naš večernji let kući. Dugo smo ostali na aerodromu, jer nam je let bio 2 sata odgođen, tako da smo došli kući veoma kasno.


Montmartre
trg na Montmartre
Moulin Rouge


Što reći na kraju nego Pariz je jedan prelijepi grad u kojem možete vidjeti puno toga i uživati u mnogim stvarima, sigurno jedan od najljepših gradova u Europi. Jedino što mi se nije svidjelo, primijetili smo da ima malo prljavije ulice nego neki drugi veliki gradovi. Bez obzira na to Pariz ima tu posebnu ljepotu i čar sa svim tim što ti pruža, tako da te uvijek ponovno vuče želja posjetiti ga bez obzira koliko puta si bio u njemu. Na linku dolje možete vidjeti još slika iz Pariza.

Na ovom linku možete pogledati još slika iz Pariza




pogled s prozora mog hotela na mali park





Primjedbe

Popularni postovi s ovog bloga